De meeste mensen kennen het belang van de Firewall, een apparaat met software die slechte invloeden van het internet buiten uw lokale netwerk houdt. Een soort Bodyguard voor op het internet.
De Firewall is vaak de enige verdedigingslinie bij het netwerk van een organisatie, het vormt dus een zeer belangrijk onderdeel in uw netwerk.

Aanvallen gericht op uw netwerk worden met de dag heftiger, denk hierbij aan:

  • Spam
  • Malware
  • Phishing
  • Data-Hostage
  • DDoS aanvallen
  • Drive-by Downloads
  • Diefstal van Persoonsgegevens
  • Diefstal van creditcard informatie
  • En helaas nog veel meer…

Beschikking hebben over een goede Firewall is daarom tegenwoordig een echte ‘must’.

Met een goed ingestelde Firewall tot uw beschikking worden bedreigingen al een stuk kleiner, zo zullen hack pogingen al aanzienlijk moeilijker worden gemaakt.

Een Reëel Probleem

Er blijft altijd een kleine percentage dat er toch doorheen komt, vaak veroorzaakt door een gebruiker in het netwerk zelf.
Een voorbeeld dat recent bij een bedrijf is gebeurd:

De gebruiker krijgt een email binnen en klikt op een ingepakte bijlage in de email, op het moment van klikken beseft de gebruiker dat het spam was die z’n mailbox binnen is gekomen. Helaas is het kwaad al geschied.
De bijlage bevat een script die een zogeheten ‘Data-Hostage’ doet, alle bestanden en mappen waar de computer toegang tot heeft (waaronder ook server mappen), worden met een sterke encryptie ingepakt en zijn vervolgens niet meer te gebruiken. De gebruiker krijgt vervolgens een melding van het script dat alle bestanden ‘gegijzeld’ zijn en dat deze niet bruikbaar zullen zijn, ze worden verder ontmoedigd om een oplossing te zoeken tegen de sterke encryptie.
De oplossing volgens het script? Een betaling doen via een link op een website, met belofte dat alles weer wordt vrijgegeven zodra de betaling is ontvangen.

Het probleem werd opgelost door back-ups terug te zetten die eerder die dag gemaakt waren.

Het is dus belangrijk dat naast uw Firewall, ook uw andere ICT systemen goed in orde zijn, back-ups en continuïteit van uw ICT zijn belangrijk.

Gebruikers

Ook is kennis bij alle gebruikers in het netwerk belangrijk, zo kunnen ze door op een bijlage te klikken in een niet herkende spam email onbedoeld schade aanrichten.
Kennissessies bij uw gebruikers zal u dus helpen om beveiligingsrisico’s te beperken.

Software

DDoS aanvallen komen steeds meer voor. Een bot netwerk verstuurd bijvoorbeeld duizenden keren per seconde een aanvraag om bijvoorbeeld uw website te bekijken. Afhankelijk van uw ICT infrastructuur, krijgt uw server problemen door de vele aanvragen waardoor uw website en /of online diensten niet bereikbaar zullen zijn. Ook kan uw gehele internet voorziening er voor uw organisatie uit liggen door de grote datastroom, waardoor gebruikers en faciliteiten die gebruik maken van het internet niet meer te bereiken zijn, automatische processen komen daardoor stil te liggen.

Een Goede Firewall en goede software kunnen deze problemen aanzienlijk beperken of zelfs voorkomen.

Zo kunt u er voor kiezen om uw website te laten hosten in een cloud omgeving, mét meerdere lagen actieve bescherming.

Zo streept u staande risico’s weg en enkele risico’s die overblijven worden gespreid.

Wat kunt u verder doen?

Voor een passend advies voor uw ICT omgeving kunt u contact opnemen met een Onafhankelijke ICT Adviseur.

Zo krijgt u een passend advies van wat er in uw netwerk moet gebeuren om te voldoen aan de hedendaagse veiligheidseisen.