Een goed ingerichte serverruimte is van groot belang voor uw organisatie.

Al uw belangrijke data komt immers bij elkaar gepakt op 1 locatie te staan, uw data veilig stellen is dus van cruciaal belang.

We hebben een aantal punten voor u op een rijtje gezet om rekening mee te houden wanneer u nog gedeeltelijk of volledig gebruik maakt van een eigen serverruimte.

Wanneer u volledig gebruik maakt van een cloud omgeving, heeft u deze zorgen niet, deze liggen dan bij uw cloud hosting provider.

Koeling

De koeling van uw serverruimte is ontzettend belangrijk. Servers genereren veel warmte, en vaak staan uw server bij elkaar gepakt in een klein hok.
Dit hok wordt snel warm, vooral in een warme zomer, waarna u problemen kunt krijgen met uw servers. Ze vallen bijvoorbeeld continu uit.

Dit uitvallen wordt veroorzaakt doordat uw servers onvoldoende hitte aan hun directe omgeving (zoals lucht in de serverruimte) af kunnen staan waarna door een veiligheidsprocedure de server uitgeschakeld wordt wanneer deze een te hoge temperatuur bereikt heeft.

Het is dus belangrijk om uw serverruimte door middel van klimaatbeheersing goed gekoeld te houden.

Bekabeling

Alle kabels in uw serverruimte dienen netjes gebundeld, gelabeld, en weggewerkt te zijn. Gebruik kabels met verschillende kleuren voor verschillende functies. Wanneer er bijvoorbeeld ergens een probleem optreed kan een ICT-er gemakkelijker de oorzaak van het probleem vinden, en vooral snel vervangen.

Wanneer kabels door elkaar liggen als 1 grote ongeorganiseerde spaghetti sliert, dan is het zeer aan te raden om structuur aan te gaan brengen in uw bekabeling.

Als u deze chaos laat voor wat het is, dan krijgt u gegarandeerd problemen met down-time wanneer er calamiteiten optreden. De technici doen er dan aanzienlijk langer over om het probleem op te lossen. Zo kan een defecte kabel die normaliter binnen no-time vervangen kan worden, ervoor zorgen dat u een opeens een lange, onnodige down-time heeft.

Noodstroomvoorziening

De noodstroomvoorziening zorgt ervoor dat uw servers blijven draaien wanneer de stroom uitvalt. Een onregelmatige stroom, zoals bliksem, kan ook zorgen voor problemen met uw servers waarvoor een surge-protector een absolute vereiste is voor uw servers.

Zorg er voor dat uw noodstroomvoorziening jaarlijks gecontroleerd en getest wordt, het testen is in dit geval belangrijk om zeker te weten dat de noodstroomvoorziening ook daadwerkelijk z’n werking heeft bewezen. Vertrouw niet blind op een systeem dat niet getest is.

Leeftijd

Servers en noodstroomvoorzieningen hebben last van slijtage. Het is aanbevolen om een server na 4 jaar volledig te vervangen, 5 jaar als absoluut maximum.
Als u servers heeft die ouder zijn dan 5 jaar dan is vervanging van deze servers geen overbodige luxe, ze zullen op een dag stoppen met werken. Na 5 jaar wordt de kans op hardware falen steeds groter, zoals voedingen die kapot gaan, schijven die uitvallen en andere problemen die ontstaan door de leeftijd.

Vergeet niet dat een server 24-7 aan staat en dit stress brengt op alle onderdelen, hetzelfde wanneer u 5 jaar lang non-stop achter elkaar zou werken zonder weekends of vrije dagen.

Vervang dus op tijd en voorkom down-time en data verlies, zet hier budget voor apart in de jaren ervoor.

Beveiliging

Uw serverruimte dient ook goed beveiligd te zijn. De ruimte die voor de servers bestemd is dient brand en inbraak veilig te zijn. Niet iedereen hoort dus uw serverruimte in te kunnen lopen.

Zorg er ook voor dat de back-ups die gemaakt worden op een externe locatie bewaard worden, zodat u bij calamiteiten altijd een recente back-up beschikbaar heeft.

Wilt u meer informatie of begeleiding over hoe u uw serverruimte up-to-date kunt krijgen?

Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.